Carrot Cake

Ingrediencie

na 10 procií

  • 3 šálky mrkvy (450 g), nastrúhanej
  • 2 ½ šálky polohrubej múky (310 g)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky nového korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 šálka hnedého cukru (200 g)
  • ½ šálky kryštálového cukru (100 g)
  • 3 vajcia
  • 1 šálka rastlinného oleja (240 ml)
  • 1 šálka hrozienok (150 g)

Carrot Cake

Poleva

  • 1 šálka nesoleného masla (225 g), izbovej teploty
  • smotanový syr napríklad philadelphia (340 g)
  • 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky práškového cukru (240 g)
  • 2 šálky vlašských orechov (200 g), rozdrvených

Príprava

  1. Predhrejte rúru na 180˚C. 3 rovnako veľké formy na pečenie vymastíme a vystelieme pergamenovým papierom.
  2. Mrkvu nastrúhajte na malých otvoroch na strúhadle. Odložte bokom.
  3. Vo veľkej mise preosejte 2½ šálky (310 g) múky, škoricu, nové korenie, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Zamiešame.
  4. V samostatnej veľkej miske vyšľaháme hnedý cukor, kryštálový cukor a vajcia elektrickým ručným šľahačom pri strednej rýchlosti. Po chvíli postupne nalejte rastliný olej.
  5. Šlahanie spomalte na nízku rýchlosť a pridávajte postupne múku v malých dávkach k mokrým surovinám. Prestaňte miešať, akonáhle zamiešate poslednú časť múky.
  6. Do cesta pridajte hrozienka a strúhanú mrkvu a ručne a primiešajte.
  7. Cesto na koláč rovnomerne rozdelíme medzi pripravené formy a povrch uhladíme.
  8. Pečte 25-30 minút.
  9. Koláče vytiahnite a nechajte vychladnúť vo formách. Potom ich vytiahneme a odložíme nabok.
  10. Urobte polevu: Vo veľkej mise vyšľaháme maslo, smotanový syr a vanilku elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti. Postupne zvýšte rýchlosť a šlahajte cca 30 sekúnd kým nieje poleva svetlá a nadýchaná.
  11. Pridajte práškový cukor, ½ šálky (60 g) naraz a šľahajte pri nízkej rýchlosti.
  12. Zostavte koláč: Skontrolujte, či je vrch každého koláča plochý. Ak nie, použite zúbkovaný nôž na vyrovnanie koláčikov
  13. Položte 1 hotový koláč (prvú vrstvu) na servírovací tanier alebo stojan na koláče. Na vrch naneste ¼ polevy a rozotrite v rovnomernej vrstve. Pridajte ďalšiu vrstvu koláča a potrite ďalšou ¼ polevy. Položte poslednú vrstvu koláča na vrch spodnou časťou nahor, aby ste mali rovný povrch. Na vrch a boky rozotrieme zvyšok polevy.
  14. Do polevy po bokoch torty jemne vtlačte vlašské orechy.
  15. Zachlaďte 30-60 minút, aby poleva stuhla, potom nakrájajte a podávajte.

 

Dobrú chuť praje Orechini 🙂

sk_SK