Šalát s pečenou zeleninou

Ingrediencie

  • 3 repy
  • 1 šálka olivového oleja (240 ml)
  • 1 ½ lyžičky soli
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 4 mrkvy, olúpané a nakrájané
  • 2 paštrnáky, ošúpané, nasekané
  • 1 batát, ošúpaný, nakrájaný
  • ¾ lyžičky papriky
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 6 šálok zmiešanej zeleniny (600 g)
  • 1 šálka vlašských orechov (100 g), nasekaných
  • ½ šálky rozdrobeného syra feta (55 g)

Šalát s pečenou zeleninou

Príprava

  1. Predhrejte rúru na 220˚C
  2. Na doske na krájanie odrežte koreňový koniec repy . Položte repu na kus hliníkovej fólie. Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dochuťte ¼ lyžičky soli. Omotajte fóliu okolo repy a pritlačte hornú časť fólie k sebe. Opakujte s ďalšími 2 repami.
  3. Na plech položte cibuľu, mrkvu, paštrnák a batát.
  4. Pokvapkajte 3 lyžicami olivového oleja a ochuťte ½ lyžičky korenia a ½ lyžičky soli. Zmiešajte zeleninu, kým nie je obalená, a rovnomerne ju rozložte na plech.
  5. Vytvorte 3 kruhové priestory pre repu. Položte všetky 3 repy na plech.
  6. Pečte 1 hodinu, kým zelenina nezačne chrumkavieť a karamelizovať.
  7. Do veľkej misy pridajte ½ šálky (120 ml) olivového oleja, balzamikový ocot, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a cesnakový prášok a miešajte, kým nevznikne emulzia. Pridajte petržlenovú vňať a dochuťte soľou a korením, za stáleho miešania.
  8. Pridajte zmiešanú zeleninu, pečenú zeleninu a repu do misy s vinaigrette a premiešajte.
  9. Podávajte s vlašskými orechmi a fetou navrhcu.


Dobrú chuť praje Orechini 🙂

sk_SK