Podľa nového Harvardského článku od Robert H. Shmerling, MD, (Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing) predchádzajúce štúdie zistili, že ľudia s vyššou konzumáciou orechov majú zlepšené kardiovaskulárne rizikové faktory a nižšiu mieru kardiovaskulárnych ochorení. Niekoľko výskumou napríklad spojilo konzumáciu orechov s nižším krvným tlakom a hladinami cholesterolu. Taktiež zistili že orechy sú dôležitou súčasťou stredomorskej stravy a sú prospešné pre správne fungovanie srdca.
Nová štúdia skúma zdravotné prínosy vlašských orechov:
Nová štúdia naznačuje, že vlašské orechy môžu byť obzvlášť dobrou voľbou. A nie je to prvýkrát, čo výskumníci dospeli k tomuto záveru. Predchádzajúca analýza od tých istých výskumníkov (vrátane 365 účastníkov štúdie v 13 štúdiách) zistila, že strava obohatená o vlašské orechy viedla k zníženiu celkového a LDL („zlého“) cholesterolu v porovnaní s inými diétami. Odvtedy bolo publikovaných viac štúdií s oveľa väčším počtom účastníkov a dlhším sledovaním.
Táto najnovšia analýza spojila údaje z 26 predchádzajúcich štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 1 000 ľudí; v porovnaní s tými, ktorí sa obyčajne stravovali, tí ktorí konzumovali stravu obohatenú vlašskými orechmi, mali:
- zníženie celkového cholesterolu (asi o 7 mg/dl, čo predstavuje o 3 % väčšie zníženie)
- zníženie LDL cholesterolu (asi o 5,5 mg/dl, o 4 % väčšie zníženie)
- nižšie triglyceridy (asi o 5,7 mg/dl, o 5,5 % väčšie zníženie)
- znížený apoproteín B (proteín spojený s kardiovaskulárnym ochorením) o takmer 4 mg/dl
Ešte väčšie zlepšenia (napríklad pokles celkového cholesterolu o 12 mg/dl) boli zaznamenané, keď porovnávacia strava bola typická americká alebo západná strava (t. j. strava s vysokým obsahom červeného mäsa, mliečnych potravín s vysokým obsahom tuku a umelo sladených potravín).