Vlašské Orechy a ich benefity

Ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a iné zdravé potraviny sú v dnešnej dobe súčasťou jedálničku mnohých ľudí. Vedeli ste však že jednou z najzdravších a najprospešnejších potravín pre váš organizmus sú práve vlašské orechy?

Podľa nového Harvardského článku od Robert H. Shmerling, MD, (Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing) predchádzajúce štúdie zistili, že ľudia s vyššou konzumáciou orechov majú zlepšené kardiovaskulárne rizikové faktory a nižšiu mieru kardiovaskulárnych ochorení. Niekoľko výskumou napríklad spojilo konzumáciu orechov s nižším krvným tlakom a hladinami cholesterolu. Taktiež zistili že orechy sú dôležitou súčasťou stredomorskej stravy a sú prospešné pre správne fungovanie srdca.

Nová štúdia skúma zdravotné prínosy vlašských orechov:

Nová štúdia naznačuje, že vlašské orechy môžu byť obzvlášť dobrou voľbou. A nie je to prvýkrát, čo výskumníci dospeli k tomuto záveru. Predchádzajúca analýza od tých istých výskumníkov (vrátane 365 účastníkov štúdie v 13 štúdiách) zistila, že strava obohatená o vlašské orechy viedla k zníženiu celkového a LDL („zlého“) cholesterolu v porovnaní s inými diétami. Odvtedy bolo publikovaných viac štúdií s oveľa väčším počtom účastníkov a dlhším sledovaním.

Táto najnovšia analýza spojila údaje z 26 predchádzajúcich štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 1 000 ľudí; v porovnaní s tými, ktorí sa obyčajne stravovali, tí ktorí konzumovali stravu obohatenú vlašskými orechmi, mali:

  • zníženie celkového cholesterolu (asi o 7 mg/dl, čo predstavuje o 3 % väčšie zníženie)
  • zníženie LDL cholesterolu (asi o 5,5 mg/dl, o 4 % väčšie zníženie)
  • nižšie triglyceridy (asi o 5,7 mg/dl, o 5,5 % väčšie zníženie)
  • znížený apoproteín B (proteín spojený s kardiovaskulárnym ochorením) o takmer 4 mg/dl

Ešte väčšie zlepšenia (napríklad pokles celkového cholesterolu o 12 mg/dl) boli zaznamenané, keď porovnávacia strava bola typická americká alebo západná strava (t. j. strava s vysokým obsahom červeného mäsa, mliečnych potravín s vysokým obsahom tuku a umelo sladených potravín).

Zdieľajte tento príspevok

Ďalšie príspevky

Články

Umenie výberu kvalitného olivového oleja: Sprievodca “Tekutým zlatom”

Olivový olej, často označovaný ako „tekuté zlato“, je základom stredomorskej kuchyne už tisíce rokov. Nielenže dodáva jedlám lahodnú chuť, ale môže sa pochváliť aj mnohými zdravotnými výhodami. Nie všetky olivové oleje sú si však rovné. V tomto článku preskúmame, ako nájsť zdravý, vysokokvalitný olivový olej a aké aspekty je potrebné zvážiť pri hľadaní.

Články

Vlašské Orechy a ich benefity

Ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a iné zdravé potraviny sú v dnešnej dobe súčasťou jedálničku mnohých ľudí. Vedeli ste však že jednou z najzdravších a najprospešnejších potravín pre váš organizmus sú práve vlašské orechy?

thumb
Články

Grécke olivy z Chalkidiki

Oliva je v stredomorskej kuchyni hlavnou zložkou zdravej stravy. Má vysokú nutričnú hodnotu, je bohatá na živiny a je obľúbenou potravinou stredomorčanou.  

Páčia sa vám naše produkty?

Prezrite si aj náš eshop

sk_SK
list

Špeciálna ponuka IBA pre členov Orechini klubu!

Staňte sa členmi vernostného programu a nakupujte za špeciálne klubové ceny. Stačí sa registrovať alebo prihlásiť do vášho existujúceho účtu na orechini.sk a nakupujete za klubové ceny už navždy. Nezmeškajte túto príležitosť. Akcia platí od 1. 7. do 14. 7. 2024