Grécke olivy z Chalkidiki

Oliva je v stredomorskej kuchyni hlavnou zložkou zdravej stravy. Má vysokú nutričnú hodnotu, je bohatá na živiny a je obľúbenou potravinou stredomorčanou.  
thumb

Prečo olivy?

Oliva je plodom olivovníka Olea europea. Ponúka jedinečné nutričné vlastnosti. Je to spôsobené množstvom a kvalitou mastných kyselín, ktoré má, v kombinácii s radom živín, ktoré pozitívne vplývajú na organizmus a zdravie.

Konkrétne zelená oliva z Chalkidiki je odroda, ktorá sa pestuje takmer výlučne na tomto poloostrove. Špeciálne klimatické podmienky oblasti a vlastnosti pôdy dodávajú ovociu korenistú a mierne kyslú chuť spojenú s príjemnými tónmi ovocných vôní. Okrem toho sa oliva Chalkidiki často nazýva „oliou olivou“ kvôli veľkej veľkosti jej plodov, ktoré sa pohybujú medzi 4-14 gramami.

Vvýhody olivového oleja a olív sú známe už stáročia. Dôkazom toho sú obyvatelia Stredomoria, ktorí často jedia ovocie, zeleninu, obmedzené množstvo červeného mäsa a ich hlavným zdrojom mastných kyselín sú produkty z olív. Títo ľudia mavajú vyššiu dĺžku života a znížený výskyt chronických a degeneratívnych ochorení 

Nutričné hodnoty

Oliva je plodom olivovníka Olea europea. Ponúka jedinečné nutričné vlastnosti. Je to spôsobené množstvom a kvalitou mastných kyselín, ktoré má, v kombinácii s radom živín, ktoré pozitívne vplývajú na organizmus a zdravie.

Konkrétne zelená oliva z Chalkidiki je odroda, ktorá sa pestuje takmer výlučne na tomto poloostrove. Špeciálne klimatické podmienky oblasti a vlastnosti pôdy dodávajú ovociu korenistú a mierne kyslú chuť spojenú s príjemnými tónmi ovocných vôní. Okrem toho sa oliva Chalkidiki často nazýva „oliou olivou“ kvôli veľkej veľkosti jej plodov, ktoré sa pohybujú medzi 4-14 gramami.

Vvýhody olivového oleja a olív sú známe už stáročia. Dôkazom toho sú obyvatelia Stredomoria, ktorí často jedia ovocie, zeleninu, obmedzené množstvo červeného mäsa a ich hlavným zdrojom mastných kyselín sú produkty z olív. Títo ľudia mavajú vyššiu dĺžku života a znížený výskyt chronických a degeneratívnych ochorení 

Zdieľajte tento príspevok

Ďalšie príspevky

Články

Umenie výberu kvalitného olivového oleja: Sprievodca “Tekutým zlatom”

Olivový olej, často označovaný ako „tekuté zlato“, je základom stredomorskej kuchyne už tisíce rokov. Nielenže dodáva jedlám lahodnú chuť, ale môže sa pochváliť aj mnohými zdravotnými výhodami. Nie všetky olivové oleje sú si však rovné. V tomto článku preskúmame, ako nájsť zdravý, vysokokvalitný olivový olej a aké aspekty je potrebné zvážiť pri hľadaní.

Články

Vlašské Orechy a ich benefity

Ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a iné zdravé potraviny sú v dnešnej dobe súčasťou jedálničku mnohých ľudí. Vedeli ste však že jednou z najzdravších a najprospešnejších potravín pre váš organizmus sú práve vlašské orechy?

thumb
Články

Grécke olivy z Chalkidiki

Oliva je v stredomorskej kuchyni hlavnou zložkou zdravej stravy. Má vysokú nutričnú hodnotu, je bohatá na živiny a je obľúbenou potravinou stredomorčanou.  

Páčia sa vám naše produkty?

Prezrite si aj náš eshop

sk_SK
list

Špeciálna ponuka IBA pre členov Orechini klubu!

Staňte sa členmi vernostného programu a nakupujte za špeciálne klubové ceny. Stačí sa registrovať alebo prihlásiť do vášho existujúceho účtu na orechini.sk a nakupujete za klubové ceny už navždy. Nezmeškajte túto príležitosť. Akcia platí od 1. 7. do 14. 7. 2024